کاربرد ازن در مرغداری
در این مقاله می خواهیم به کاربرد ازن در مرغداری بپردازیم. ازن را با مواد ضدعفونی کننده دیگر مقایسه کنیم و قدرت هر کدام در برابر آلودگی های مختلف را بررسی کنیم. ابتدا یک معرفی کلی و خلاصه از ازن خواهیم داشت. اگر تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد ویژگی های فیزیکی ازن ، تاریخچه استفاده از اوزون و موارد کاربرد اوزون دارید، می توانید در بخش وبلاگ سایت مطالب تکمیلی را مطالعه کنید.
مرغداری ها و سالن های پرورش باید مرتباً تمیز شوند تا تمام آلودگی ها و مدفوع باقی مانده از جانوران از بین برود. این آلودگی ها و فضولات محل تولید میکروارگانیسم ها است. اگر کنترل نشوند، بسیار در معرض عفونت و گسترش هستند و ضررهای جبران ناپذیری را به تولیدی وارد می کنند. شستشو فقط اولین قدم است. برای از بین بردن کامل عوامل بیماریزا و ویروس ها، ضد عفونی لازم است.
بوی سالن نیز یک چالش دیگر است. با استفاده از دستگاه ازن ساز می توانید ضمن از بین بردن بو، آلودگی را از بین ببرید، که باعث تمیزتر شدن هوا و سلامت آن می شود و از سلامت حیوانات و کارمندان محافظت می کند.
با تزریق گاز ازن داخل فضای مرغداری، ازن ابتدا با بوی متصاعد شده از فضولات طیور تجزیه می شود. هنگامی که هنگامی که این بوها حذف شدند ازن با باکتری هایی مانند E. coli، استافیلوکوک، بیماری نیوکاسل، وبا مرغ، آنفولانزای مرغی و سایر ویروس ها واکنش داده و آنها را غیر فعال میکند.
یکی دیگر از موارد مهم کاربرد ازن در مرغداری ضدعفونی تخم مرغ ها با گاز ازن است که مورد تایید بسیاری از سازمان های غذا و دارو از جمله FDA میباشد.
قرنهاست طبیعت، هنگام صاعقه یا به وسیله پرتو فرابنفش خورشید، ازن را به وجود می آورد و از خصوصیات ضدعفونی کننده آن برای پالایش آب و هوا و محیط زیست جانداران استفاده میکند. ازن یک ضدعفونی کننده بسیار انعطافپذیر است و بسته به موارد استعمال، کاربرد بسیاری در ضدعفونی هوا، آب، محیط، لباسهای کار، اجسام و لوازم مختلف و مواد دارد. ازن بر خلاف ضدعفونی کنندههای معمولی مثل کلر و فرمالین هیچ گونه مواد سمی یا مضری بر جای نمیگذارد، چرا که این مولکول پایدار نیست و تبدیل به مولکول پایدار اکسیژن میشود. به دلیل پایدار نبودن این گاز برای استفاده از آن، باید آن را در محل تولید کرد. ازن به عنوان یک اکسنده بسیار قوی، قابلیتهای بسیاری در مصارف صنعتی و خانگی دارد. این در حالی است که اثرات زیست محیطی زیان باری در پی نخواهد داشت.
نگاهی اجمالی به مواد شیمیایی در صنعت طیور طی چند سال اخیر و نتایج استحصال شده، حاکی از آن است که امروزه استفاده از مواد شیمیایی تنها به صورت عادت و به عنوان بخشی از کارهای دوره ای یک مرغداری میباشد، چنانکه وقوع بیماریهای همه گیر و تلفات بالا در سالهای اخیر گواه خوبی بر این ادعاست. دلیل اصلی این نکته آن بوده که طیف فعالیت این مواد شیمیایی در شرایط مرغداری محدود بوده است. ولی عامل مهم دیگری که در گذشته به ضعف نتایج بدست آمده از مواد ضدعفونی کننده شیمیایی کمک کرده، محدوده مصرف و روشهای غلط بکارگیری بوده است. طبق استانداردهای فعلی، بسیاری از این مواد شیمیایی برای فرد و طبیعت مضر میباشند. اخیرا به سلامت افرادی که از ضدعفونی کننده های نوع آلدهید (فرمالدهید) استفاده میکنند (که در بین سایر مواد شیمیایی قلیایی بالاترین آمار مصرف را دارد) توجه بیشتری شده است.
از مهمترین نکات انتخاب یک ضدعفونی کننده مؤثر میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- موارد استعمال
- میزان مواد آلی باقیمانده
- درجه حرارت مطلوب برای حداکثر کارایی
- کیفیت آب مصرفی
- زمان تماس
- طیف فعالیت مورد نیاز
بررسی چند ضد عفونی کننده مرسوم
بر روی باکتریهای + G مؤثر ولی بر روی میکروبهای – G تأثیر نسبی داشته و فقط بر روی برخی قارچها و ویروسها تأثیر دارند.
بوی تند و زننده، اثر سوزانندگی زیاد بر روی چشم و مخاط، زبر و خشن کردن پوست و حساسیت ایجاد شده در برخی افراد، باعث گردیده تا مصرف آن به تدریج غیر قابل قبول شود. لذا استفاده از آن باید با احتیاط کامل و همراه ماسک مناسب صورت گیرد و پس از گاز دادن محل، تخلیه گاز باقی مانده باید به نحوی صورت گیرد که وارد هوای تنفسی افراد نشود. استشمام این ماده منجر به ورم ملتحمه و ناراحتی های تنفسی می گردد که این نارسایی ها در جوجه مرغها و جوجه بوقلمون هایی که در محیطی با میزان بالای فرمالین قرار گرفتهاند، دیده میشود.
هر چند کلر رایج ترین سیستم ضدعفونی در ایران است و به نظر میرسد کلرید کردن، بسیاری از میکروارگانیسم ها را از بین میبرد، اما کیست تک یاختگان و تخم انگلهای کرمی به طور قابل ملاحظه ای در برابر کلرید کردن، مقاومتر از باکتریها هستند و کلر روی ارگانیسم های مقاوم تر مانند کلیفرم، ویروسها، تخم انگلها و کیست های ژیاردیا لامبلیا اثری ندارد. کلر همچنین در دوزهای مصرفی بالاتر، سوزش چشم و خشکی پوست ایجاد میکند، بعلاوه وجود برخی ترکیبات سمی جانبی دیگر از جمله تری هالومتانها و کلرآمین ها باعث مسمومیت شده و در برخی مواقع با ایجاد شوک ناگهانی و خونریزی سریع کبد، مرگ را سبب میشوند.
این ماده میتواند با آلوده کردن آب آشامیدنی، مسمومیت زا شده و موجب مرگ بدون هر نوع نشانه قبلی شود. ضایعات پاتولوژیکی این پدیده عبارتند از: ورم ملتحمه و نکروز دیواره چینه دان
دلایل عمومی شکست عملیات ضدعفونی با مواد شیمیایی:
- رقیق سازی بیش از حد ضدعفونی کننده
- پاکسازی ناکافی و عدم پاکسازی مناسب مواد ارگانیک
- نفوذ و پوشش ضعیف ضدعفونی کننده
- غیرفعال شدن ضدعفونی کننده به علت حضور مواد شوینده باقی مانده
- عموما سمی و در حضور مواد ارگانیک اغلب تأثیر کمتری دارند، این در حالی است که در مرغداریها اغلب با مواد ارگانیک و آلی سر و کار داریم.
- دمای بسیار پایین میتواند سبب انجماد محلولهای ضدعفونی گردد، برای جلوگیری از این امر به برخی از آنها مواد ضد انجمادافزوده میشود که در برابر عوامل بیماریزا از خود مقاومت نشان میدهند و مؤثر عمل نمیکنند.
برخی از مزایای کاربرد ازن در مرغداری در مقایسه با سایر گندزداها
- افزایش راندمان گندزدایی
- کوتاه بودن زمان ضدعفونی نسبت به سایر گندزداها
- مازاد ازن تزریق شده در آب به دلیل نیمه عمر کوتاه آن به صورت
- اکسیژن از سطح آزاد میگردد و محیط اطراف را بسیار دلپذیر و مطبوع میکند.
- ترکیبات جانبی کلر مانند: کلرآمین و تری هالومتانها، ضررهای بسیاری برای سلامتی جانداران و محیط زیست ایجاد میکند، در حالی که ازن تمام ترکیبات اضافی موجود در آب را، بدون ایجاد باقی مانده نامطلوب بر طرف میکند.
موارد کاربرد ازن در مرغداری
- ضدعفونی آب مصرفی و آب مورد نیاز لزوم برای واکسیناسیون
- ضدعفونی سیستم آبرسانی در هنگام وقوع بیماریهای همه گیر قارچی و …
- شستشوی سالن و تجهیزات با آب ازن دار قبل از ضدعفونی با گاز ازن دار
- ضدعفونی تخم مرغ در اتاق گاز ازن یا آب ازن دار
- اتاقک ضدعفونی بازدیدکنندگان و کارکنان مرغداری، جایگزینی مناسب برای حوضچه های ضدعفونی
- ضدعفونی اتاقهای ستر و هچر
- ضدعفونی آخر دورهای سالن و لوازم با گاز ازن در غلظتهای بالا
- سیستم تصفیه و ضدعفونی هوای در حال گردش در سالنهای مرغداری با گاز ازن
- حذف بوی آمونیاک و انجام میکروب زدایی و غبارگیری
- ضدعفونی انبار دانه و خوراک مرغ
دیدگاهتان را بنویسید